Той е гъст иглолистен котонеастер – цъфтящо растение от семейство розови,

...
Той е гъст иглолистен котонеастер – цъфтящо растение от семейство розови,
Коментари Харесай

Чудодейно растение абсорбира замърсяването във въздуха

Той е гъст иглолистен котонеастер – цъфтящо растение от семейство розови, публикувано в планините на Югозападен Китай и Хималаите, и е новата вяра на екоекспертите в битката със замърсяването. Учени от Кралското градинарско общество изследваха успеваемостта на живите плетове за усвояване на замърсяването на въздуха, сравнявайки разнообразни типове шубраци, измежду които е и котонеастерът.

Изследването е част от работата на благотворителната организация за облекчение на екологични проблеми като замърсяване на въздуха, наводнения и високи температури. Методът им е елементарен – разпространяване на растения, които могат да подкрепят оправянето с някой от проблемите.

Тестовете сочат, че по пътищата с натоварен трафик котонеастер е най-малко 20% по-ефективен при усвояване на замърсяване спрямо други шубраци. „ Открихме, че на огромните градски пътища с натоварен трафик че типовете с по-сложни, по-плътни листа и и груби бодли като котонеастера са най-ефективни “, споделя  главният откривател доктор Тияна Блануса  пред The Guardian.

„ Знаем, че единствено за седем дни дължина от 1 метър компактен жив плет ще почисти същото количество замърсяване, което автомобилът отделя за 500 благи път с кола. “ 500 благи се равняват на над 800 км. Ето за какво експертите поучават растението да се засажда край оживени пътища с претрупан трафик и високо замърсяване.

 „ Непрекъснато идентифицираме нови„ супер растения “с неповторими качества, които в композиция с друга растителност обезпечават по-добра среда, като в същото време способстват за нужните местообитания на дивата природа “, разяснява проф. Алистър Грифит, шеф на Кралското градинарско общество.

„ Открихме да вземем за пример че покриването с бръшлян охлажда постройките, а глогът оказва помощ за облекчение на интензивните летни превалявания и понижава локализираните наводнения. Ако бъдат засадени в градини и зелени площи, където тези екологични проблеми са най-разпространени, бихме могли да създадем огромен принос към битката против климатичните промени “.

Ето за какво от обществото поучават хората да засаждат повече растения, които способстват за околната среда. А котонеастерът може да бъде употребен и от Столична община, която за поредна година не може да се оправи с мръсния въздух в София...

 
Чистата околна среда и природозащитата са първокласни стоки
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР